22 Ağustos 2013 Perşembe

Ücretli Öğretmenlik Maaşları Ve Ücretli Öğretmenlik Hakkında Herşey

Öğretmen adayları için uygulamaya konulacağı 2 senedir gündemi meşgul eden Alan Sınavı bu seneden itibaren uygulanmaya başlandı. KPSS ve Alan Sınavı maratonu nihayet sonuçlandı. ÖSYM'nin branş sıralamalarını açıklamasından sonra öğretmen olma hayaline bir adım yaklaşan öğretmen adayları artık ilk atama kılavuzunu bekliyor.
Tercihlerin hazırlanması ve atamaların gerçekleşmesi ile kutsal öğretmenlik mesleğine başlayacak olan öğretmen adaylarımızı şimdiden tebrik ediyoruz. Bu yazımızda bu süreçten istediğini elde edemeyen öğretmen adayları için sonraki süreci anlatmaya çalışacağız.
Eğitim Fakültesi mezunları ve Pedagojik Formasyon almış Fen-Edebiyat mezunlarını bekleyen süreci kısaca anlatmaya çalışacağız.

Eğer Pedagojik Formasyon almamış bir Fen-Edebiyat Fakültesi mezunuysanız sizi bekleyen süreçler ya Ücretli Öğretmelik yapmak yada dershane vb. Eğitim kurumlarında öğretmenlik yapmak.
Atanmaya hak kazanan adaylar mesleklerini atandıkları yerlerde icra edecekler, ama atanamayan da bir sürü aday olacak. Arz ve talep sayısındaki dengesizlik öğretmen adaylarının en büyük talihsizliği. İşte bu atanamama durumundan sonra "Ücretli Öğretmenlik" konusu gündeme geliyor.

Ücretli Öğretmenlik hakkında en çok aranan ve ücretli öğretmenlik yapmak isteyenlerin merak ettiği "Ücretli Öğretmenlik nedir?", "Ücretli Öğretmen maaşları ne kadardır?", "Ücretli Öğretmenin sigortası tam yatar mı?", "Ücretli öğretmen başvuruları nasıl yapılır?", "Ücretli Öğretmenlik maaş tazminat hakkı var mı?", "Sözleşmeli öğretmenlikle ücretli öğretmenlik aynı şey mi?", "Ücretli öğretmenlik ders saat ücreti ne kadar?", 2013-2014 ücretli öğretmen ders saat ücreti, "4+4+4 eğitim sisteminde ücretli öğretmenin yeri nedir? " sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Ataması Yapılmayan (Atanamayan öğretmen adaylarının durumu ne olacak?

Bir kısım adaylar tekrar KPSS’ye hazırlanmak için dershanelere yazılacak, yepyeni kitaplar alacak. Bir kısmı memurluğa başvuracak ve okuduğu bölüm harici bir iş yapmak zorunda kalacak. Bir kısmı da ülkemizin “acı gerçeği” ücretli öğretmenliğe başvuracak. Peki nedir bu ücretli öğretmenlik?

Uzun yıllardır zaman zaman öğretmen açığının giderilmesi amacıyla uygulanan bu sistemin yasal dayanağını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89. maddesi oluşturuyor.

Söz konusu maddede, ''Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile üniversite ve akademi (Askeri akademiler dahil), okul kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda vb. kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir'' hükmü yer alıyor.

Bu hüküm çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığının çıkardığı ''Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar''da, ders ücreti karşılığı görevlendirmelerle ilgili olarak bazı kurallar belirlendi.

Ücretli öğretmenlik nedir?

Ücretli öğretmenlik atanmadan öğretmen olabilmenin diğer adıdır. Ataması yapılan bir öğretmene göre  neredeyse maaş olarak 1/3 oranında maaş alır ücretli öğretmen.

Ücretli öğretmenlik ile Sözleşmeli Öğretmenlik Aynı Mı?

-Ücretli öğretmenlik ile sözleşmeli öğretmenlik aynı şey değildir. Sözleşmeli öğretmenler atanan öğretmenlerdir, kadrolularla aynı statüye sahiplerdir. (maaş ve sigorta konusunda)

-Ücretli öğretmenler resmi tatillerde ve hafta sonlarında maaş alamazlar.


Ücretli öğretmen olabilmek için ne yapmak gerekiyor?
-Ücretli öğretmenler il veya ilçe milli eğitimine başvuru yaparak görevlendirilen öğretmenlerdir. Ücretli öğretmenlik yapabilmek için gerekli evraklarla birlikte il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvuru yapmak gerekiyor.
Ücretli öğretmenlik için sizden istenecek belgeler; İl veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden temin edebileceğiniz başvuru formunu doldurmanız, sağlık raporu (sağlık ocağındaki aile hekiminden alınabilir tam teşekküllü sağlı raporu almanıza gerek yok), erkek adaylar için askerlik durumunu gösteren belge, nüfus cüzdanı fotokopisi, diplomanın fotokopisi aslını da  giderken yanınızda bulundurun ve KPSS sonuç belgesi istenmektedir. Detaylı bilgiyi başvuru yapacağınız il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Ücretli öğretmen maaşı ne kadar? 
Ücretli öğretmenlerin geçmiş yıllardaki ders saat ücretlerine bakacak olursak 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı için ücretli öğretmenin ders saat ücretinin ne kadar artacağı konusunda bir bilgi sahibi olabiliriz.
-Ücretli öğretmen girdiği ders saati başına ücret almaktadır. 1 ders saati ücreti her sene iyileştirilmeye çalışılsa da hala beklentileri karşılayamamakta.
2010 senesinde ücretli öğretmenlik  ders saati ücreti brüt   8.32 TL, net: 7.02 TL
2011 senesinde ücretli öğretmenlik  ders saati  brüt ücreti  9.02 TL, net 7.2 TL
2012 senesinde ücretli öğretmenlik  ders saati brüt ücreti   9.27 TL, net ise 7.8TL…
2013 Eylül ayı ücretli öğretmenlik ders saat ücreti net 8.04 TL'dir. 2014 Şubat ayında bu ücrete yaklaşık %3 zam yapılacaktır.
-Bir ücretli öğretmen haftada maksimum 30 saat derse girebilmekte, bu da maaşının yaklaşık olarak 964 TL olması demektir…

Ücretli öğretmenlerin sigortaları kaç gün yatıyor?

Ücretli öğretmenlerin en büyük sorunu sigorta primlerinin 30 gün üzerinden yatmıyor olması. (gerçi kimi İl ve İlçelerde tam olarak yatıyorken, aynı durum başka İl veya İlçede en fazla 16 gün olarak karşımıza çıkıyor) Yani ücretli öğretmenlik yapılan İl İlçe Müdürlüğüne bağlı bir biraz sigortanın tam yatıp yatmaması durumu.
Günlük ders saati 7.5'dan az olan ücretli öğretmenler 1 gün çalışmış sayılmıyor ve sigorta primi 30 gün olarak yatmıyor.
Haftada 30 saat derse giren bir ücretli öğretmenin sigortası 5 gün çalışmasına rağmen 3 veya 4 gün yatıyor.
Her ay değişen sigorta primleri ve maaşlar ücretli öğretmenleri daha da yıpratmakta ve bu süreçte kendilerini yalnız hissetmelerine neden olmaktadır.7
En zoru da bu süreçte ücretli öğretmenlik yapan adayların bir yandan da KPSS ve Alan sınavına hazırlanıp yüksek puan almak zorunda olmasıdır.

Ne diyelim,Allah ücretli öğretmenlere sabır versin…Bir gün her şeyin düzeleceğini ümit ederek, bütün adaylara en kısa zamanda atanma duası da edelim

Ayrıca daha önce ücretli öğretmenlik yapmış veya ücretli öğretmenlik yapmayı düşünen tüm arkadaşların yorumlarını(soruları) bekliyoruz.
Sorularınız için Yaşam Günlükleri Facebook Sayfasından "Mesaj Gönder" Seçeneğini de kullanabilirsiniz aşağıdaki yorum gönder seçeneğini de.

4 yorum :

  1. Formasyonu olmayan fen edebiyat mezunu ogretmen adayi sozlesmeli olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğçe Hanım,

      Formasyon şartını bazı İl İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri istiyor ama çoğunlukla böyle bir şart aranmıyor. Bu konuda ücretli öğretmenlik yapmayı düşündüğünüz İl İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nin ilanlarını incelemenizi veya irtibat kurmanızı öneriyoruz.

      Sil
  2. Ücretli öğretmenliğe başlayanların sağlık hizmetlerinden yararlanması için beklemesi gerekiyor mu acaba? Bilgilendirirseniz sevinirim. İyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bekleniyor. Şöyle ki ben 10 subatta göreve başladım, 5 haziranda hâlâ sağlık hizmetlerinden yararlanamiyordum.

      Sil